Edukacijom protiv mržnje i nasilja

Mržnja kao najznačajniji limitirajući čimbenik društvenog napretka privlači pozornost članova Lions cluba Split gotovo od samog početka djelovanja Kluba.

Mi smo problematiku mržnje obradili s raznih aspekata (sociološkog, psihološkog, religijskog, urbanog, ekonomskog, socijalnog i političkog) i konstatirali da mržnju, koja je stara koliko i čovječanstvo, nije moguće jednostavno eliminirati. Treba se, međutim, svim sredstvima boriti protiv njenog štetnog utjecaja, iako nam izgleda svrsishodno sveukupnu aktivnost umjesto „borba“ nazvati „odgoj“ protiv mržnje! Odlučno smo ušli u tu akciju, sa željom da štetnost mržnje ublažimo, a dokazane nositelje tog zla marginaliziramo, kao društveno štetne.Lionsi su ustali u borbu protiv tog zla u Hrvatskoj već 1995. g., tj. kada je agresija na Hrvatsku prestala, ali mržnja je, na žalost, ostala. 1998. g. na Konvenciji Distrikta 126 borba protiv mržnje ušla je u program aktivnosti Distrikta 126 skupa s ostalim humanitarnim akcijama.

Danas, kada problematiku mržnje i njezine posljedice srećemo na svakom koraku, od škole, obitelji, pa do šire društvene zajednice, kad je govor mržnje sve prisutniji i jači, očito je da vodi terorizmu, kojeg od mržnje dijeli samo jedan korak.

Ivo Giovanelli i PDG Borben Uglešić su o ovoj temi prvi put govorili na Mediteranskoj konvenciji u Taormini 2001. godine, i svojim izlaganjima (tiskanim u knjižici na 4 jezika, koju su podijelili sudionicima) pobudili neskriveno zanimanje.

Nastavljajući širiti taj projekt, nastupili su na Mediteranskim konvencijama u Dubrovniku (2003.), Alžiru (2005.), Lecceu - Italija (2006.), te u Aix en Provenceu (2007.), gdje je sadašnji nositelj projekta Goran Šarić upozorio na sve veće značenje „fenomena“ mržnje, čiji se korijeni uočavaju u agresiji, nasilju i terorizmu.

Brojnim predavanjima, raspravama, javnim nastupima, novinskim člancima i posebnim publikacijama (prilog) postigli smo da je danas ovaj problem  (posebno na razini Lionsa) internacionaliziran, da mu se posvećuje odgovarajuća pozornost i posvuda poduzimaju odgovarajuće preventivne mjere.

 Opširnije u slijedećim prilozima:


a)     EDUKACIJOM U BORBI PROTIV MRŽNJE I NASILJA

Ivo Giovanelli i PDG Borben Uglešić su o ovoj temi prvi put govorili na Mediteranskoj konvenciji u Taormini 2001. godine, i svojim izlaganjima (tiskanim u knjižici na 4 jezika, koju su podijelili sudionicima) pobudili neskriveni interes.

Brojnim predavanjima, raspravama, javnim nastupima, novinskim člancima i posebnim publikacijama (prilog) postigli smo da je danas ovaj problem  (posebno na razini Lionsa) internacionaliziran, da mu se posvećuje odgovarajuća pažnja i posvuda poduzimaju odgovarajuće preventivne mjere.

Opširnije... (Edukacijom u borbi protiv mržnje i nasilja)

 
b)  TEKSTOVI IZ BROŠURE

Lionsi su ustali u borbu protiv tog zla u Hrvatskoj već 1995. g., tj. kada je agresija na Hrvatsku prestala, ali mržnja je, na žalost, ostala. 1998. g. na Konvenciji Distrikta 126 borba protiv mržnje ušla je u program aktivnosti Distrikta 126 skupa s ostalim humanitarnim akcijama. Od tada do danas održalo se nekoliko predavanja i okruglih stolova, na kojima su ugledni stručnjaci najvišeg ranga tumačili to zlo s kulturnog, vjerskog, psihološkog i društvenog aspekta.

(Opširnije... Tekstovi iz brošure)

 
c) DAJ MI GOL IZ LJUBAVI

Iza spomenute utakmice mira između Hajduka i Dinama i njihovih navijača stajala je inicijativa Lions kluba koji je nevezano s nogometom utemeljio ajmo reć cijeli jedan pokret za borbu protiv mržnje. Čitajući njihovu brošuru najprije imponira da su pokušali ispravljat i poboljšavat i sebe: bolje od "borbe protiv mržnje" moglo bi se reći "odgoj protiv mržnje", ili "learning not to hate".

Opširnije... (Mir za derbi: Daj mi gol iz ljubavi)

 
d) NOGOMETAŠI ZA NAJMLAĐE

Uručivanjem ultrazvučnog uređaja, vrijednog 70 tisuća eura, za potrebe Kliničke bolnice Split, okrunjena je zajednička akcija zagrebačkih i splitskih Lionsa, te Hajduka i Dinama. Time je zapravo okončano prvo poluvrijeme humanitarnog projekta, budući da je novac za kupnju Siemensova uređaja prikupljen na nogometnoj utakmici između spomenutih klubova, dok će se od uzvratne utakmice kupiti ulatrazvuk za zagrebačku ginekološku kliniku.

Opširnije...

 
e)  HUMANITARNA UTAKMICA: BIJELI SHVATILI OZBILJNO

 I četvrti put ove sezone, ovota puta u utakmici humanitarnog karaktera, Hajduk je pobijedio Dinamo. Premda ne nosi bodove, pobjeda na Maksimiru "bijelima" je sasvim sigurno slatka, tim više ako se zna da su u nedjelju navečer na maksimirski travnjak istrčali neki od najvećih igrača u povijesti Dinama i Hajduka.