Lions centar za prevenciju zlouporabe droge

Lions centar za prevenciju zlouporabe droge Split osnovan je 1999. godine od strane Lions cluba Split. Odlukom Hrvatske Lions Konvencije financira se sredstvima regate „Jedrima protiv droge“.

Sredstvima Lions kluba Split i dobivenom donacijom od Središnjice nabavljena je odgovarajuća oprema i uređene prostorije koje nam je dodijelio Grad Split.


Početak rada bio je 2000. godine, kada je otvoreno Savjetovalište i održan okrugli stol o „Sprje?avanju ponude i dostupnosti droge“.

buy levitra australia - order levitra online

Godine 2001. publicirana je (u 3.000 primjeraka) knjižica, ponajprije namijenjena roditeljima, koja je bila podijeljena svim klubovima u Distriktu. Otvoren je Klub liječenih ovisnika, održava se i „Sat Lionsa za ovisnike“.

Godine 2002. su održani uspješni seminari „Edukacija edukatora“ za prosvjetne radnike, djelatnike policije i socijalne radnike. Upućeni su prijedlozi predstavnicima svih regija da slične seminare organiziraju u drugim centrima i klubovima, za što je ponuđena stručna i materijalna pomoć.

Na regati 2005. godine bio je predstavljen letak o drogi (5.000 primjeraka) koji je dijeljen na regati, a po 100 primjeraka dostavljeno je svakom klubu.

Iste godine dodijeljena je pomoć Policijskoj upravi za nabavu opreme za otkrivanje droge.

Godine 2007. u svim regijama je aktivirano Povjerenstvo za borbu protiv droge, a u osam centara našeg distrikta uspješno započet organizirani preventivni rad na „Edukaciji edukatora“ uz financijsku (i drugu pomoć) Centra.

Prof. dr. sc. Borben Uglešić

centar prevencija

Posebno svečano bilo je prigodom otvaranja Centra za prevenciju zlouporabe droge 1999. godine u Splitu u nazočnosti najviših Lions dužnosnika našega Districta na čelu s tadašnjim guvernerom Mirkom Barišićem

centar natpis na ulazu

Natpis na ulazu u Centar za prevenciju

centar letak simptomi1v

skenirani letak SIMPTOMI ZLOUPORABE PSIHOAKTIVNIH DROGA


REGATE LIONS CUP - "JEDRIMA PROTIV DROGE"

„Regata je krenula kada je u Splitu otvoren Centar za prevenciju ovisnosti od droge. Prva sredstva za Centar smo dobili od Lionsa internationala i to oko tridesetak tisuća dolara.
Međutim to je sigurno malo za tako jednu veliku aktivnost koja će trajati godinama pa valja naći sredstva za rad Centra. Zbog toga se održava regata za koju su ideju dali Lionsi iz Trogira. To nije neka regata na kojoj se obaraju rezultati, dosta je ležerna, to su ljudi koji su jedrili, ali ne moraju puno znati o regatavanju.

Jedri se na regatnim brodovima i to tako da se jedan brod koristi za tri posade, ukupno će dakle biti 36 posada. Cilj nam je humanitarna aktivnost, ali i turistička promocija.“
regata 2001regata 2002regata 2003regata JEDRIMA PROTIV DROGE

(opširnije)


REGATA LIONS CUP 2005. „JEDRIMA PROTIV DROGE“ Split, 12. – 14. svibnja 2005.

Sedma po redu, tradicionalna humanitarna jedriličarska regata Lions Cup 2005. „Jedrima protiv droge“ održana je po prvi put u splitskom akvatoriju pod Sustipanom. Regata je održana u sklopu brojnih manifestacija u povodu obilježavanja 1700. obljetnice grada Splita, kao i obilježavanja 15. obljetnice lajonizma u Hrvatskoj. Također treba istaći visoko pokroviteljstvo Predsjednika Republike ovoj našoj tradicionalnoj regati, što nam je čast i priznanje za dosadašnji rad a ujedno i velika obveza u budućnosti.

Na regati je sudjelovalo 29 posada s 227 registriranih sudionika. Sudjelovale su samo hrvatske posade obzirom da se termin održavanja regate poklopio s terminom održavanja nacionalnih konvencija Lionsa u nama susjednim državama.

(opširnije)

LAVOVI LOVE VJETAR

Ogorčena borba na regatnom polju okončana je ugodnim druženjem za bogatom trpezom i podjelom nagrada, a kako smo doznali od Šime Nevidala, guvernera Lions Distrikta 126, i Branka Dragičevića, u organizaciji Katice za sve, glavni cilj je postignut - sakupljeno je više od 25 tisuća eura namijenjenih radu splitskog Centra za borbu protiv droge.

(Opširnije... izvod iz članka Slobodne Dalmacije)


TREĆA HUMANITARNA REGATA LIONS CUP 2001.

Treća humanitarna jedriličarska regata Lions cup 2001. pod nazivom Jedrima protiv droge, koja se održava u vodama trogirskog zaljeva, bila je tema press-konferencije organizatora regate Lions kluba Split.

-          Ovaj projekt su podržali Lions klub Split i Marjan, Leo klub Split i Lions klub Trogir, koji je i inicijator ideje o održavanju regate – kazao je guverner Lionsa Hrvatske dr. Borben Uglešić, naglasivši kako će se natjecati 35 posada, odnosno ukupno 210 jedriličara.

(opširnije - članak Slobodne Dalmacije autorice Diane Bašić)