Osnivanje novih klubova

Lions organizacija stalno se širi zahvaljujući jednom od zadataka svakog pojedinog kluba – osnivanju novih klubova kojima oni postaju „kumovi“.
Lions club Split također je tijekom svog osamnaestogodišnjeg djelovanja bio aktivan na ovom polju.


LIONS CLUB TROGIR

Dana 7. ožujka 1998. godine održana je osnivačka skupština Lions cluba Trogir. Inicijativni odbor novog Kluba činili su predsjednik Nikola Buble te članovi Joško Buble i Ante Perdić, a skupštini je nazočilo i dvadesetak članova-osnivača iz Trogira i Kaštela. Među gostima koji su podržali utemeljiteljsku skupštinu bili su ondašnji guverner Districta 126 Croatia Antun Tucak, viceguverner Mirko Barišić, te članovi kabineta i proširenog kabineta Guvernera Ivo Giovanelli, Kruno Prijatelj i Branko Dragičević, predstavnici lions clubova Grič, Marjan i Mostar te aktualno vodstvo Lions Cluba Split koje je potaklo, pomoglo i kumovalo osnivanju trogirskog Kluba.

Gospodin Siniša Tartaglia, predsjednik LCS, ujedno je i kum Lions cluba Trogir, koji je nazočnima tom prigodom predstavio svoj matični Klub te akcije koje su u dotadašnjem radu realizirali.

Tijekom svečanog ceremonijala novi članovi upoznati su s poviješću Lions organizacije u svijetu i Hrvatskoj, ciljevima i molitvom te Statutom Lionsa, nakon čega je Guverner Distrikta 126, gosp. Antun Tucak, novim članovima uručio značke Lionsa koji su skupu i pojedinačno predstavljeni.

Glasovanjem je izabrano prvo vodstvo Lions cluba Trogir, a za prvog je predsjednika jednoglasno izabran gosp. Nikola Buble.

osnivanjeLC Trogir

Kum Lions kluba Trogir Siniša Tartaglia obraća se nazočnima na osnivačkoj skupštini u ožujku 1998. godine.

LIONS CLUB MARJAN

LC Split je osnivač LC kluba Marjan koji je utemeljen 8. ožujka 1998. godine. Kum Kluba koji sada već čitavo desetljeće uspješno djeluje u Splitu, aktivno sudjelujući u brojnim akcijama zajedno s LC Split, bio je Borben Uglešić.

LC Marjan

Članice LC Marjan s guvernerom Distrikta Antunom Tucakom na potvrdnoj svečanosti održanoj u Splitu 12. prosinca 1998. godine

LIONS CLUB HVAR

LC Split osnivač je također u LC Hvar, prvof Lions kluba na jednom našem otoku. Osnivačka skupština održana je 16. siječnja 2000. godine kada je izabrana i uprava Kluba na čelu s agilnim predsjednikom Nikolom Zaninovićem. Potvrdna svečanost bila je 10. svibnja 2000. godine u nazočnosti tadašnjeg guvernera Districta 126 Bojana Šobera, te kuma Kluba Borbena Uglešića.

LC Hvar 009
Osnivačka skupština LC Hvar u siječnju 2000. godine

LIONS CLUB ALTUS

Dana 19. siječnja 2001. godine osnovan je u Makarskoj Lions club Altus kojeg je osnovao Lions club Split. Kum pri osnivanju novog Kluba bio je gosp. Siniša Tartaglia, dok su svesrdnu potporu dali i guverner Districta 126 Borben Uglešić i predsjednica Regije „Jug“ Antonija Uglešić, kao i aktualni predsjednik Lions cluba Split Vjeko Ivanišević.

Svi nabrojani dužnosnici, zajedno s gostima iz susjednih klubova (Trogir, Hvar,...) bili su nazočni i na osnivačkoj skupštini koja je održana u prekrasnoj dvorani Hotela „Biokovo“, u kojem će biti i sjedište novog Lions cluba Altus.

O značenju lajonizma, njegovoj ulozi, posebice u humanitarnim i dobrotvornim aktivnostima, govorili su već spomenuti ugledni gosti. Sudionici ovoga skupa posebno su zapazili rečenicu predsjednice Regije Antonije Uglešić: „U mojoj obitelji život s Lionsima i za Lionse jest – zakon!“, što je bilo popraćeno iskrenim pljeskom skupštinara.

Nakon pozdravnih riječi, pa predstavljanja članova, te ostalih obaveznih dijelova protokola, uslijedilo je čestitanje gostujućih klubova i tradicionalna razmjena poklona. Na kraju ovog dijela svečanosti, kum Lions cluba Altus Siniša Tartaglia uručio je upravo izabranom predsjedniku novoga Kluba Predragu Trutinu lajonističko zvono – jedan od simbola klupskih predsjednika.

makarskaALTUS

makarskaALTUS02
Osnivačka skupština Makarska Altus

OGRANCI LC SPLIT

Članstvo LC Split trenutno, početkom 2009. godine, čine i članovi iz ogranaka Omiša i Brača te se uskoro planira njihovo izdvajanje u samostalne klubove kojima bi LC Split bio osnivač i kum.