Osnivanje Lions kluba Split

Lions club Split službeno djeluje od 9. siječnja 1991. godine, kao drugi klub te vrste u Republici Hrvatskoj.

U travnju 1990. godine predsjednik Lions cluba Taormina – Italija ponudio je budućem predsjedniku Lions cluba Split gosp. Ivi Giovanelliju sponzorstvo prigodom osnivanja splitskog kluba. U nekoliko telefonskih razgovora objasnio je ulogu, značaj lajonizma i profil članova koji mogu biti osnivači (ugledni u društvu, normalnog obiteljskog života, nekonfliktni itd.).

1a

 

Na osnovi tih uputa okupili smo 22 člana osnivača, predsjednika i tajnika.

Dana 19. prosinca 1990. Lions club Taormina pozvao nas je na potpis Ugovora o sponzorstvu. Upozorili su nas da tom aktu pridaju veliku važnost i da će potpisivanje Ugovora biti u svečanoj atmosferi. Iako upozoreni, ipak smo bili iznenađeni. Nismo očekivali da će Ugovor biti potpisan pred 400 prisutnih članova sponzora, u izvanredno svečanoj atmosferi. Sve formalnosti, kao i troškove za dobivanje suglasnosti od Lions Internationala preuzeo je sponzor.

Suglasnost je dobivena 9. siječnja 1991. godine.

Potpisivanju sponzorskog Ugovora bili su prisutni mnogi visokopozicionirani dužnosnici raznih talijanskih klubova predvođeni Giuseppeom Grimaldijem. Grimaldi je već tada bio određen da 1995. bude predsjednik Lions Internationala.

Već u prvom kontaktu s Grimaldijem osjetili smo njegovu naklonost.

Naše prve akcije (izložba „Dioklecijanova palača“, koju je otvorio, u kojoj je izloženo 12 standardnih okvira, „Borba protiv mržnje“, „Posjet Mostaru i Zagrebu“, kao i drugi posjeti Splitu tijekom 1994. i 1995. godine) potvrdile su kako nam je uistinu pravi prijatelj, a sve akcije koje je već tada District 126 – Hrvatska poduzimao uvijek su dobivale Grimaldijeve prijateljske pohvale.

Odnosi Lions cluba Split s našim sponzorom vrlo su prisni.

U duhu tih odnosa, od 1990. godine aktualni predsjednik Lions cluba sa suprugom tradicionalno odlazi redovito svake godine u Taorminu na „Festu di Natale“, najpoznatije okupljanje talijanskih Lionsa.

Lions club Split službeno djeluje od 9. siječnja 1991. godine, kao drugi klub te vrste u Republici Hrvatskoj.