Nagrada grada Splita

NAGRADA GRADA SPLITA ZA 2007. GODINU

Grad Split tradicionalno na Dan grada, blagdan sv. Dujma, svake godine dodjeljuje Nagradu grada Splita pojedincima i kolektivima (udruženjima) koji su posebno pridonijeli boljitku života na ovim prostorima te je tako ovo najviše gradsko priznanje, među ostalima, dodijeljeno i Lions clubu Split.ODLUKA O DODJELI NAGRADE ZA SKUPNU NAGRADU GRADA SPLITA

ZA 2007. GODINU

LIONS KLUBU SPLIT

Komisija za dodjelu javnih priznanja Grada Splita, odlučujući po prijedlozima za dodjelu javnih priznanja Grada Splita za 2007. godinu, pristiglim temeljem Natječaja za davanje prijedloga za dodjelu nagrade za životno djelo, osobne i skupne nagrade Grada Splita, objavljenog 3. siječnja 2008. godine, na svojoj 7. sjednici održanoj 7. travnja 2008. godine, temeljem članka 7. i 8., a u svezi s člankom 25. Odluke o javnim priznanjima Grada Splita ("Službeni glasnik Grada Splita", broj 18/00, 2/04 i 6/05, 8/06 i 8/07), nakon provedene rasprave i tajnog glasovanja donijela je

ODLUKU

o dodjeli nagrade za skupnu nagradu Grada Splita za 2007. godinu Lions klubu „Split“,

Ova se odluka objavljuje u Službenom glasniku Grada Splita.

PREDSJEDNIK

Ivan Kuret, dip. ing.

OBRAZLOŽENJE PRIJEDLOGA ZA KANDIDATURU LIONS KLUBA SPLIT ZA DOBITNIKA SKUPNE NAGRADE GRADA SPITA ZA 2007. GODINU

LIONS KLUB „SPLIT“ za uspješan humanitaran rad

Lions klub „Split“ je jedan od 45.000 Lions klubova u svijetu u čijem je središtu interesa rad za opće dobro, a koji se izražava na području niza društvenih aktivnosti, bilo da su one usmjerene na potrebe pojedinca, određenu grupu potrebnih ili opći interes u najširem smislu.

Ova uloga Lionsa je dobila svoju potvrdu i na najširem međunarodnom planu, jer je prošle godine u ugledni Financial times, između 8000 raznih nevladinih i sličnih udruga iz čitavog svijeta Lionse proglasio najuspješnijom i najkorektnijom organizacijom.

Slijedeći svoja načela, u protekloj godini Lions klub Split je usmjerio svoju pozornost na napore u prevenciji i sprječavanju zloupotrebe droge. Na tom području u Splitu je osnovan Centar za prevenciju zloupotrebe droge iz čijeg fonda se ulaže u različite preventivne projekte.

Pokrenut je projekt „Borba protiv mržnje“ koji je na konvenciji mediteranskog kruga prihvaćen kao međunarodni projekt. Time je Grad Split dobio značajno međunarodno priznanje, a Republika Hrvatska stalnog predstavnika u mediteranskom forumu.

Lions klub je kao poklon svom gradu bio nositelj izrade brončanog odljevka stare gradske jezgre i prošle godine ga poklonio Gradu povodom 1700-te godišnjice postojanja.

Sve ove aktivnosti upućuju na sve prisutniju ulogu Lions kluba u humanitarnim i drugim akcijama od općeg interesa.

PRIMANJE DOBITNIKA NAGRADE GRADA SPLITA KOD GRADONAČELNIKA
Primanje za dobitnike nagrada grada

Splitski gradonačelnik Ivan Kuret 29. travnja 2008. godine primio je dobitnike pojedinačnih i skupnih nagrada Grada, odnosno dobitnike nagrada za životno djelo i postignuća u 2007. godini. Riječ je o osobama, ustanovama i udrugama, kojima je Komisija za dodjelu javnih priznanja Grada Splita 7. travnja odlučila dodijeliti to najviše gradsko priznanje.


Primanje gradonaeknik 1 Primanje gradonaelnik 2 Primanje gradonaelnik 3


Tako su nagrade za životno djelo dodijeljene novinarki HINE Mariji Erceg, bivšem vaterpolistu, nekadašnjem sucu Okružnog suda i bivšem načelniku PU Splitsko-dalmatinske Ivici Cipciju te povjesničaru prof. dr. Željku Rapaniću. Osobne godišnje nagrade dodijeljene su donatorkama - sestrama Milki i Antici Matošić, profesoru Ekonomskog fakulteta dr. sc. Zlatanu Reiću, ravnatelju KBC Split prof. dr. sc. Dujomiru Marasoviću te svjetskoj prvakinji u skoku u vis Blanki Vlašić. Godišnje skupne nagrade dodijeljene su Lions klubu „Split“, Zajednici udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te Udruzi leukemija i limfomi Split.

Čestitajući lauretima, gradonačelnik Kuret je istaknuo da su svi oni na svoj način u prošloj godini, ili kroz cijeli životni vijek ostavili dubok trag u gradu Splitu. Zahvaljujući se u ime nagrađenih, profesor Rapanić je naglasio da svaka nagrada znači osobno zadovoljstvo i da uvijek predstavlja stimulans, pogotovo kada je riječ o nagradi Grada. Inače, za dodjelu nagrada je pristiglo 36 prijedloga, a u svakoj kategoriji Komisija je mogla dodijeliti najviše pet nagrada.

DODJELA NAGRADA GRADA SPLITA

Nagrade su dobitnicima uručene na svečanosti koja se u povodu Dana grada Splita i blagdana svetog Dujma održala u splitskom HNK 6. svibnja 2008. godine.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu gradonačelnik Ivan Kuret i predsjednik Gradskog vijeća Željko Jerkov uručili su nagrade svim dobitnicima. Gradonačelnik Ivan Kuret čestitao je svim nagrađenima i naglasio da grad Split želi postati grad športa i kulture, a upravo ljudi, kako je dodao, čine i stvaraju kulturu. U tome su itekako zaslužni i dobitnici nagrada grada, rekao je. Željko Jerkov izjavio je da Split treba postati grad kvalitetnog života i metropola istočnog Jadrana. Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić istaknuo je da nagrađeni nisu neki nadgrađani nego obični ljudi koji doprinose razvoju grada s istim vrijednostima koje je prije više od tisuću i sedamsto godina propovijedao sveti Duje. Svečanoj sjednici prisustvovali su i mnogi uglednici iz zemlje i inozemstva, među kojima predstavnici gradova prijatelja iz Italije i Njemačke, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kninska gradonačelnica Josipa Rimac, saborski zastupnici Petar Selem i Branko Grčić.

Pripremio: Gerard Denegri

 

primanje gradonaelnika

primanje gradonačelnika: Svi laureati Nagrade grada Splita za 2007. godinu na primanju kod gradonačelnika Ivana Kureta

HNK Nagrade

HNK nagrade 53: Zajednička fotografija svih dobitnika Nagrade grada Splita za 2007. godinu u HNK Split. LC Split dobitnik je skupne nagrade za humanitarni rad

nagrada Grada Splita

Nagrada grada Splita: Gradonačelnik grada Splita Ivan Kuret uručuje Nagradu grada Splita aktualnom predsjedniku LC Split Branku Dragičeviću