2003 VELIKI HUMANITARNI KONCERT OPERNIH ARIJA

24. veljače 2003.
Veliki koncert najljepših arija iz opera Rossinija, Donizettija, Bizeta, Verdia, Puccinija i Bellinija organiziran je u suradnji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i Lions cluba Split 24. veljače 2003. godine. Uz simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Harija Zlodre splitsku publiku oduševila su četiri mlada pjevača koja nose, ili će uskoro nositi, hrvatski operni repertoar: sopran Adela Golac Rilović, alt Martina Tomčić, tenor Tomislav Mužek i bas Ivica Čikeš.

Sav prihod od ulaznica ovog dobrotvornog koncerta namijenjen je olakšavanju života invalidima: za nabavku i ugradnju zvučnih signala na semaforima u Splitu kako bi se slijepim osobama osiguralo lakše kretanje te za postavljanje pragova za osobe u kolicima.

Na koncertu Večer opernih arija „Dajmo da vide“ ostvaren je netto prihod od 53.000 kuna.


foto-arije-1

foto-arije-2

foto-arije-3

    okvir: VEČER BELCANTA

Prvak splitske opere Ivica Čikeš, član Lions cluba, je inicijator ovoga koncerta, a njegovu su ideju rado prihvatili i kolege i kazališna uprava. „Željeli smo splitskoj publici ponuditi zajednički nastup vjerojatno najboljih mladih imena hrvatske operne scene, koji su također već zapaženi i u inozemstvu. Nadalje, Lions club i postoji zato da pomaže ljudima, želimo olakšati život ljudima s ograničenom sposobnošću kretanja i slijepima.“

Opširnije... (članak „Večer belcanta“, Slobodna Dalmacija, 21. veljače 2003. godine, J. Parić)

    okvir: PRIMANJE ZA OPERNE PJEVAČE

U povodu dobrotvornog koncerta opernih arija u zgradi Poglavarstva je održano primanje za organizatore i sudionike koncerta.

Gradonačelnik Slobodan Beroš i zamjenik gradonačelnika Željko Sikirica primili su izaslanike Lions cluba na čelu s predsjednikom kapetanom Borisom Matošićem i osnivačem Ivom Giovanellijem...

Opširnije... (članak „Primanje za operne pjevače“, SD, 22. veljače 2003., J. Parić)

    okvir: HUMANITARNI LIONSI

Veliki humanitarni koncert opernih arija u organizaciji Lions cluba Split i splitskog kazališta održan je u ponedjeljak navečer u HNK Split. Gledalište je publika, tradicionalno sklona ovakvima programima i u želji da pomogne svojim sugrađanima, dupkom ispunila.

Opširnije... (članak „Humanitarni Lionsi“, SD, 25. veljače 2003., J. Parić)

    okvir: GLEDALIŠTE JE BILO U PRAVU

Oko popularnih pjesama nije se trebalo oštriti na orkestru i seciranju izbora koliko na istini da je prigoda okupila četiri mlada pjevača koja nose, ili će uskoro činiti, hrvatski operni repertoar, to su: Adela Golac – Rilović, Martina Tomčić, Tomislav Mužek i Ivica Čikeš.

Opširnije... (članak „Gledalište je bilo u pravu“, SD, 28. veljače 2003., Igor Brešan)

    okvir: PROGRAM KONCERTA

Prigodom humanitarnog koncerta Veliki koncert opernih arija tiskan je i prigodni program, te plakat koncerta.

    okvir: ZUJALICE NA RASKRIŽJIMA

Nakon završetka humanitarne akcije i dobrotvornog koncerta pod nazivom „Dajmo im da vide“ Lions kluba Split, prikupljenim prilogom na semafore na raskrižju ulica Domovinskog rata i Vukovarske, te na Poljani kneza Trpimira postavljeni su zvučni uređaji – „zujalice“. Simbolična primopredaja uređaja održala se kod Biskupove palače, gdje je predsjednik Lions kluba Split Vanja Mladina uređaje simbolično uručio predstavniku Udruge splijepih Splita Borisu Bjedovu.

Ukupno je Lions club Split do danas opremio ovim uređajima četiri raskrižja u Splitu.

Opširnije... (članak Slobodna Dalmacija: „Zujalice na raskrižjima“)