2008 DONIRANJE BRONČANE MAKETE PERISTILA S KATEDRALOM MUZEJU HAS

19. prosinca 2008.
Izaslanstvo Lions cluba Split, u sastavu: gosp. Damir Vesanović, predsjednik kluba, gosp. Siniša Tartaglia - član, gosp. Leo Kuret - član i gosp. Ante Ganza – član, uručili su Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika brončani odljev središnjeg dijela makete Dioklecijanove palače.

Ovaj prigodni dar doprinos je aktivnostima Muzeja i njegova pedagoškog odjela pod vodstvom Lade Laure, a koje su namijenjene slijepim i slabovidnim osobama, kao i skorašnjoj taktilnoj izložbi koja će u suradnji s Muzejom Omero iz Ancone biti postavljena u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. Inače, i novi stalni postav Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, čija je priprema u tijeku, sadržavat će i pokoji taktilni izložak te omogućiti slijepim i slabovidnim osobama da dodirom otkriju dio naše ranosrednjovjekovne baštine.

donacija lionsa 191208

Ovaj prigodni dar primili su ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika mr. Tomislav Šeparović i muzejski pedagog gosp. Lada Laura.

Brončana maketa Peristila s katedralom bit će dragocjen doprinos i poticaj za sve naše daljnje aktivnosti na ovom polju kako bismo slijepim osobama pružili rijetku mogućnost upoznavanja naše umjetničke baštine.

Okvir 1: MAKETA SPLITA ZA SLIJEPE
Lionsi Damir Vesanović (predsjednik LC Split), Siniša Tartaglia, Leo Kuret i Ante Ćićo Ganza, povodom primopredaje segmenta brončanog odljeva makete s Rive, istaknuli su da je ovaj poklon dio velikog projekta „Split 1700“ te doprinos aktivnostima Muzeja i njegova pedagoškog odjela.

Opširnije..... (Prilog članak objavljen u „Slobodnoj Dalmaciji“, autorica Ana Jerković)

Okvir 2: AKTIVNOSTI ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE OSOBE MHAS-u

Već 1999. godine priređena je u Muzeju taktilna izložba Oblik vremena (autora M. Palčoka)  koju je dijelom potpomogao ženski Lions klub Marjan. Izložbom se nastojalo dati sažeti presjek fundusa našeg Muzeja kako bi on postao dostupan slijepim i slabovidnim osobama.

Opširnije.... (tekst Ukratko o aktivnostima...)