2008 DONACIJA UDRUZI „MOST“ ZA BESKUĆNIKE U PRIHVATILIŠTU

24. prosinca 2008.
Izaslanstva Lions klubova „Split i „Marjan“, u sastavu gosp. Damir Vesanović, predsjednik LC-a „Split“, i gđa Lukrecija Benković pl. Duboković, predsjednica LC-a „Marjan“, uručili su donaciju članova Lions klubova, ček od 7.000 kn predstavnici Udruge MOST - Djordani Barbarić za potrebe Udruge i korisnika Prihvatilišta.

2008 DONIRANJE BRONČANE MAKETE PERISTILA S KATEDRALOM MUZEJU HAS

19. prosinca 2008.
Izaslanstvo Lions cluba Split, u sastavu: gosp. Damir Vesanović, predsjednik kluba, gosp. Siniša Tartaglia - član, gosp. Leo Kuret - član i gosp. Ante Ganza – član, uručili su Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika brončani odljev središnjeg dijela makete Dioklecijanove palače.

2008 SAĐENJE STABALA PRIJATELJSTVA NA MARJANU

ZAJEDNIČKA EKO-AKCIJA LIONSA IZ SPLITA I LINZA
svibanj 2008.

Lions klubovi “Split” i “Linz” iz Austrije u petak su zasadili 14 sadnica čempresa, borova i česmine na Marjanu, točnije na predjelu Pleća, koji se nalazi na putu Umberta Giromette, kod zadnje vidilice.
Akcija je ušla u program proslave Sudamje, a postat će tradicionalna. Lions klub “Linz” se pobratimio sa splitskim klubom u rujnu prošle godine, a u posjetu Splitu je njihovih 15 članova. Dr. Robert Buder, predsjednik austrijskog kluba, oduševljen je ljepotama grada i okolice, a obećao je ponovno doći vidjeti kako napreduju stabla.
Opširnije... (članak SD „LIONSI IZ SPLITA I LINZA POŠUMLJAVALI KOD ZADNJE VIDILICE“)

2008 HUMANITARNI KONCERT „ZA MRVU JUBAVI“

17. travnja 2008.
U organizaciji predsjednika LC Split Branka Dragičevića, koordinacija splitskih Lions klubova u suradnji s ostalim klubovima naše regije od Zadra do Dubrovnika realizirala je mega humanitarni koncert pod nazivom „Za mrvu jubavi“ pred prepunim gledalištem u velikoj dvorani ŠC Gripe. Gotovo 5.000 gledatelja kucalo je jednim srcem, u dvorani se osjećao neizmjerni emotivni naboj.
Svrha ovog humanitarnog koncerta bila je prikupljanje gotovo 600.000 kuna za nabavku 3 neophodno potrebna medicinska uređaja za Jedinicu intezivnog liječenja Dječjeg odjela KBC-a Split.

2008 POSTAVLJANJE LIONS OZNAKA NA ULAZIMA U SPLIT

2008. godine
Lions klub Split jedan je od prepoznatljivih simbola ovog grada po svojoj humanitarnoj aktivnosti koja je prepoznata i nagrađena Nagradom grada Splita prigodom Sudamje 2008. godine. Upravo u to vrijeme splitski Lionsi okončali su još jedan projekt. Riječ je o postavljanju Lions tabli (oznaka) na ulazima u grad i to na Poljičkoj cesti kod HEP-a te na Ulici Domovinskog rata u blizini zgrade Antipirosa.
(klikom na podcrtane riječi otvaraju se fotografije...)

2006 BRONČANA MAKETA POVIJESNE JEZGRE SPLITA

2006. godine
U povodu obilježavanja 1700. obljetnice desetogodišnjeg razdoblja izgradnje Dioklecijanove palače iz koje se razvio današnji Split, Lions club Split, uključujući se u ovaj značajni jubilej, pokrenuo je inicijativu za izradu brončane makete povijesne jezgre grada Splita.

Maketa obuhvaća središnji dio grada - kvadrant 700x700 m, u kojem dominantni položaj ima povijesna jezgra grada s Dioklecijanovom palačom, inače UNESCO-ovim spomenikom svjetske kulturne baštine te obuhvaća obronke pučkih naselja VAROŠ, DOBRI, MANUŠ i LUČAC. Inicijativa je upućena Poglavarstvu grada Splita s prijedlogom da se BRONČANA MAKETA postavi na splitskoj Rivi.

Poglavarstvo grada Splita prihvatilo je ovu inicijativu Lions cluba Split i ugradilo je kao uvjet natječaja za buduće rješenje Rive.

Svi autori koji su ponudili svoje viđenje Rive uključili su ovu inicijativu i predvidjeli da BRONČANA MAKETA POVIJESNE JEZGRE SPLITA s DIOKLECIJANOVOM PALAČOM bude definitivno postavljena na Rivi prigodom realizacije cjelokupnog uređenja ovog prostora.

2006 KONCERT ZAGREBAČKIH SOLISTA

31. ožujka 2006.
Kao kruna aktivnosti oko izrade i postavljanja brončane makete povijesne jezgre grada Splita,
Lions club Split organizirao je 31. ožujka 2006. godine u zgradi Banovine veličanstveni koncert Zagrebačkih solista.
Tom prigodom je predsjednik Lions Cluba Split, dr. Dragan Ljutić, predao Brončanu maketu-odljev Gradonačelniku grada Splita, gosp. Zvonimiru Puljiću, kao spomen budućim generacijama na 1700. rođendan grada Splita.
Brončana maketa će svoje stalno mjesto pronaći godinu dana kasnije na splitskoj Rivi, gdje će ostati zauvijek.
Organizacija koncerta ZAGREBAČKIH SOLISTA bio je i prigoda za predstavljanje Zlatnih sponzora i Donatora koji su nam pomogli realizirati ovaj projekt ukupne vrijednosti 70.000 eura.

2003 VELIKI HUMANITARNI KONCERT OPERNIH ARIJA

24. veljače 2003.
Veliki koncert najljepših arija iz opera Rossinija, Donizettija, Bizeta, Verdia, Puccinija i Bellinija organiziran je u suradnji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i Lions cluba Split 24. veljače 2003. godine. Uz simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Harija Zlodre splitsku publiku oduševila su četiri mlada pjevača koja nose, ili će uskoro nositi, hrvatski operni repertoar: sopran Adela Golac Rilović, alt Martina Tomčić, tenor Tomislav Mužek i bas Ivica Čikeš.

Sav prihod od ulaznica ovog dobrotvornog koncerta namijenjen je olakšavanju života invalidima: za nabavku i ugradnju zvučnih signala na semaforima u Splitu kako bi se slijepim osobama osiguralo lakše kretanje te za postavljanje pragova za osobe u kolicima.

Na koncertu Večer opernih arija „Dajmo da vide“ ostvaren je netto prihod od 53.000 kuna.

Opširnije:2003 VELIKI HUMANITARNI KONCERT OPERNIH ARIJA

2002 OBNOVLJEN LAPIDARIJ NA SUSTIPANU

svibanj 2002. godine

Svečanom primopredajom ključeva dogradonačelniku Miroslavu Buličiću, predsjedniku splitskog Lions cluba Ivan Mosettig na simboličan način je građanima Splita darovao obnovljeni Lapidarij na groblju Sustipan.

Donacijom obitelji Marijana Dužića i sredstvima ACI cluba d.d., prema projektu Konzervatorskog odjela, realizirao je Lions club Split na blagdan sv. Dujma 2002. godine.

Opširnije:2002 OBNOVLJEN LAPIDARIJ NA SUSTIPANU

2001 HUMANITARNI KONCERT U SPLITSKOM HNK

svibanj 2001.
Splitska publika je burnim pljeskom ispratila Petra Grašu, Kemala Montena i Olivera Dragojevića na kraju humanitarnog koncerta održanog u splitskom HNK. Bila je to splitska zahvala za više nego lijepu glazbenu večer, no u prvom redu zbog humane geste pjevačkih zvijezda koji su se odazvali pozivu, te pozvali i druge da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija - djeci.
Koncert su, naime, organizirali članovi splitskog Lions kluba a prihod s njega je namijenjen Odjelu intenzivne skrbi dječjeg odjela Kliničke bolnice Split.

Opširnije:2001 HUMANITARNI KONCERT U SPLITSKOM HNK

2000 - 2003 Stipendiranje mladih glazbenika

Ideja da se Lions club Split angažira u stipendiranju mladih glazbenih talenata u našem gradu rodila se koncem 2000. godine, u vrijeme kada se klub, zahvaljujući donacijama svojih članova, nalazio u dobrim financijskim prilikama. U cilju realizacije ove ideje izabrano je povjerenstvo koje je trebalo obaviti sve potrebne pripreme kako bi se već od školske godine 2001./02. moglo započeti stipendirati jednog učenika splitskih glazbenih škola.

Opširnije:2000 - 2003 Stipendiranje mladih glazbenika

2013 Centar za prevenciju zlouporabe droge na Rivi

23. Lipnja 2013
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama 2013. godine LIONS CLUB SPLIT – Centar za prevenciju zlouporabe droga je dana 23. lipnja 2013. godine organizirao je akciju u cilju promicanja zdravog života i društva slobodnog od zlouporabe droga.

2013 Donacija govornih vaga za Županijsku Udrugu slijepih i slabovidnih

Dana 15. listopada 2013, u sklopu obilježavanju ovogodišnjega Međunarodnog dana bijelog štapa, za vrijeme snimanja emisije "Dobro jutro, Hrvatska" HRT 1 program na splitskoj rivi, predstavnici Lions kluba „Split", Gerard Denegri - predsjednik LC "Split" i Damir Vesanović - organizator donacije LC "Split", uručili su Vicku Sviličiću - predsjedniku Županijske udruge slijepih i slabovidnih Split, 12 specijalnih govornih vaga za slijepe i slabovidne osobe.

Opširnije:2013 Donacija govornih vaga za Županijsku Udrugu slijepih i slabovidnih

1995 RAGBI UTAKMICA NADA – HRVATSKA

2. travnja 1995.
U sklopu višegodišnje akcije za zaštitu Dioklecijanove palače, a na zamolbu LC Split, odazvao se i Ragbi klub Nada iz Splita. Za tako važnu i veliku stvar u RK Nada zamislili su da njihov klub bude domaćin reprezentaciji Hrvatske. Pred oko 500 gledatelja Lionsi su 2. travnja 1995. godine, uz mnogobrojne njihove goste i druge ljubitelje ragbija, gledali ravnopravni susret dviju izjednačenih momčadi. Pobijedila je momčad Hrvatske 10 : 6, za koju su nastupili igrači iz četiriju najboljih klubova.

Opširnije:1995 RAGBI UTAKMICA NADA – HRVATSKA

1994 IZLOŽBA DIOKLECIJANOVA PALAČA

1994. godine

Poglavarstvo grada Splita prihvatilo je incijativu, koja se spontano javila među građanima, za obilježavanjem 1700. godina utemeljenja grada. Kako, nažalost, nije poznato kad je rimski car Dioklecijan započeo graditi svoju Palaču, a već je dugo bilo uvriježeno mišljenje da je gradnja velebne carske rezidencije trajala otprilike deset godina, potaknuta je ideja da godine 1995. bude svečano proslavljena velika gradska obljetnica. Radi toga je, jer je jedini poznati datum 1. svibnja 305. godine kad je car abdicirao i, prema Laktanciju, zaputio se u domovinu da bi se nastanio u svojoj rezidenciji, donesena povijesno-znanstveno odluka da desetljeće između 1995. i 2005. godine bude obilježeno raznim kulturnim i drugim događanjima. Jedan od inicijatora toga bio je i Lions klub Split. Naime, uoči početka obilježavanja gradske obljetnice, dakle 1994., splitski je Klub pripremio izložbu Dioklecijanova palača, kao jednu od prvih krupnijih klupskih javnih manifestacija.

Opširnije:1994 IZLOŽBA DIOKLECIJANOVA PALAČA

2016. PRIKUPLJANJE DONACIJA ZA OPREMANJE MIKROSKOPA ZA KLINIKU ZA DJEČJE BOLESTI KBC-a SPLIT

Dobrotvorna akcija za opremanje mikroskopa u Laboratoriju za humanu genetiku Klinike za dječje bolesti, Zavoda za dječju hemato-onkologiju, imunologiju i medicinsku genetiku, s Laboratorijem za humanu genetiku i genetskim savjetovalištem, KBC Split

Opširnije:2016. PRIKUPLJANJE DONACIJA ZA OPREMANJE MIKROSKOPA ZA KLINIKU ZA DJEČJE BOLESTI KBC-a SPLIT

2016. HUMANITARNI KONCERT ZA KBC SPLIT

 
POZIVAMO POŠTOVANE SUGRAĐANE DA PRISUSTVUJU HUMANITARNOM KONCERTU:
NOTE LJUBAVI ZA OSMIJEH DJECE“ za splitski KBC, Kliniku za dječje bolesti
- pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović
 
Koncert će se održati 10. Travnja u HNK Split.
Karte za koncert već su u prodaji po cijeni od 100 kuna, a mogu se kupiti na blagajni HNK-a.
Sredstva prikupljena ovim humanitarnim koncertom namijenjena su opremanju mikroskopa pomoću kojeg se obavlja analiza kromosoma, periferne krvi i koštane srži u Laboratoriju za humanu genetiku KBC-ove Klinike za dječje bolesti.

Organizator: Lions klub Split, povodom 25 godišnjice djelovanja kluba.

Program humanitarnog koncerta                    

Pokrovitelji: SLOBODNA DALMACIJA, HNK Split

Opširnije:2016. HUMANITARNI KONCERT ZA KBC SPLIT

2016 DONACIJA LAPTOPA SLIJEPOJ UČENICI

Lions-donacija-slijepoj-ucenici
Dana 30. ožujka 2016. članovi Lions kluba Split, Robert Vulić -predsjednik kluba i Damir Vesanović- voditelj projekta u prisustvu Damira Smaje – predsjednika Županijske udruge slijepih uručili su donaciju Anđeli Duran, članici Udruge slijepih Splitsko-dalmatinske županije, inače učenici OŠ "Ravne njive" i Glazbene škole "Josip Hatze".
 
 Reportaža o Anđeli Duran u SLOBODNOJ DALAMACIJI

Opširnije:2016 DONACIJA LAPTOPA SLIJEPOJ UČENICI

2016. IZASLANSTVO LC SPLIT U LINZU

Goran Saric predaje poklon Hansu RohreggeruIzaslanstvo LC Split, koji ove godine slavi svoju 25-tu godišnjicu, posjetilo je zadnji vikend u travnju svoj bratski klub Linz i pridružilo mu se u proslavi njegove 60-te godišnjice.

 

 

 

Foto: Vice Guverner Distrikta Goran Saric (LC Split),  predaje poklon predsjedniku kluba Hansu Rohreggeru (LC Linz)

 

Opširnije:2016. IZASLANSTVO LC SPLIT U LINZU

2000 PREDAVANJA I RAZGOVORI O ZANIMLJIVIM I AKTUALNIM TEMAMA

kontinuirana aktivnost
Jedna od stalnih aktivnosti LC Split, koja je pratila i cjelokupni dosadašnji razvitak Kluba, bila je organizacija predavanja i razgovora o zanimljivim i aktualnim temama.
Predavači i moderatori razgovora bili su članovi Kluba ili drugi istaknuti eksperti, koji su se na poziv naših članova rado odazvali pozivu za izlaganjem tema iz svojega znanstvenog i stručnog djelokruga.
Već i sama profesionalna struktura članstva omogućila je veliku raznovrsnost tema zahvaćenih predavanjima.

Opširnije:2000 PREDAVANJA I RAZGOVORI O ZANIMLJIVIM I AKTUALNIM TEMAMA

1998 POMOĆ CENTRU „JURAJ BONAČI“

Centru „Juraj Bonači“ u Splitu, u kojem se školuju djeca s posebnim potrebama,  više smo puta dali  humanitarnu pomoć u vidu kolača ili pribora za izradu suvenira koje su izrađivala djeca prije božićnih blagdana te ih kasnije prodavala. Također smo im darovali televizor u boji i malu peć za pečenje keramičkih i drugih uradaka čijom prodajom djeca priskrbljuju sebi sredstva za daljnji rad.

1995 POMOĆ UDRUZI „LASTAVICE“

Udruzi za inkluziju „Lastavice“, koja skrbi o osobama s posebnim potrebama bez odgovarajuće roditeljske skrbi, prigodom useljenja u novi stan 1995. godine, u kojem je smješteno petero članova te udruge, Lions club Split donirao je televizor.

2001 Treća humanitarna regata Lions Cup 2001.

Treća humanitarna jedriličarska regata Lions cup 2001. pod nazivom Jedrima protiv droge, koja se održava u vodama trogirskog zaljeva, bila je tema press-konferencije organizatora regate Lions kluba Split.

Opširnije:2001 Treća humanitarna regata Lions Cup 2001.

2005 "Jedrima protiv droge" - Svibanj 2005

REGATA LIONS CUP 2005. „JEDRIMA PROTIV DROGE“ Split, 12. – 14. svibnja 2005.

Sedma po redu, tradicionalna humanitarna jedriličarska regata Lions Cup 2005. „Jedrima protiv droge“ održana je po prvi put u splitskom akvatoriju pod Sustipanom. Regata je održana u sklopu brojnih manifestacija u povodu obilježavanja 1700. obljetnice grada Splita, kao i obilježavanja 15. obljetnice lajonizma u Hrvatskoj. Također treba istaći visoko pokroviteljstvo Predsjednika Republike ovoj našoj tradicionalnoj regati, što nam je čast i priznanje za dosadašnji rad a ujedno i velika obveza u budućnosti.

Opširnije:2005 "Jedrima protiv droge" - Svibanj 2005

2008 Regate Lions Cup - "Jedrima protiv droge"

Regata je krenula kada je u Splitu otvoren Centar za prevenciju ovisnosti od droge. Prva sredstva za Centar smo dobili od Lionsa internationala i to oko tridesetak tisuća dolara.

1999 Očna banka - projekt Distrikta

Lions Klub Split se aktivno uključio u projekt širenja mreže očnih banaka s ciljem osnivanja jedne takve i u Splitu. Naime, do tada je jedina banka postojala u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“ u Zagrebu. Za njene potrebe bile su potrebne podružnice koje bi služile nabavljanju, selekciji, obradi i pohrani očnih tkiva, prvenstveno rožnica, propisanim i standardiziranim postupkom.

U tu svrhu je u travnju 1999. godine u organizaciji Kluba prikazana opera Lucia de Lammemoor u HNK Split, a sav prihod od ulaznica je bio namjenjen kupnji opreme za očnu banku. Veći dio brošure s programom opere, koji je tom prilikom izdan, sadržavao je tekstove koji su afirmirali kulturu darivanja organa. Tom prilikom prikupljeno je oko 50 000 kn te je uz dodatak sredstava Kluba, kupljen aparat “Laminar Flow”, jedan od ključnih aparata za obradu tkiva. Klub je, također, prostor Očne banke opremio namještajem i informatičkom opremom.

Iste godine se Klinika za očne bolesti uključila u programu eksplantacije organa KBC Split, a u ožujku 2000. godine uspješno su izvedena i prva tri presađivanja rožnice na Klinici za očne bolest KBC Split od strane dr. Igora Žuljana, spec. oftalmologije, člana Lions kluba Split, koji je vodio i koordinirao cijeli postupak osnivanja Očne banke.

Nakon nekoliko godina u Očnoj banci počelo se rutinski vršiti procesuiranje amnijskih membrana i to baš na uređaju čiju je nabavu omogućio Lions klub Split. Membrane se tu pohranjuju te svakodevno upotrebljavaju u kirurgiji oka kod različitih bolesti i ozljeda rožnice.

Doprinos projekta Očne banke je i u formiranju protokola paneksplantacije organa u KBC Split u kojem su splitski oftamolozi postali standardan do tima.

Cjelokupnom spomenutom aktivnošću, kao i aktivnim sudjelovanjem članova Kluba na raznim predavanjima i drugim aktivnostima u gradu i županiji, podigla se svijest o doniranju organa te se splitska bolnica visoko popela na listi donatorstva.

2011 HUMANITARNI KONCERT ZA POMOĆ NAPAĆENOM JAPANSKOM NARODU

Udruženi Lions klubovi Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske županije (ukupno 10 Lions klubova), organizirali su 29. travnja 2011. god u 20 sati. humanitarni koncert pod nazivom
„KLAPSKA PISMA DUŠU LIČI“
kao pomoć napaćenom narodu Japanu, u velikoj dvorani Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu

2010 UREĐENJE BRONČANE MAKETEA POVIJESNE JEZGRE SPLITA

28. travnja - 3. svibnja 2010 godine
MAKETA SAMA izrezBrončana maketa povijesne jezgre grada Splita, koju je LC Split 2006. darovao gradu, predstavlja neizostavni turistički punkt turistima iz cijelog svijeta a postala je i prepoznatljivi amblem grada Splita.

Opširnije:2010 UREĐENJE BRONČANE MAKETEA POVIJESNE JEZGRE SPLITA