1999 Očna banka - projekt Distrikta

Lions Klub Split se aktivno uključio u projekt širenja mreže očnih banaka s ciljem osnivanja jedne takve i u Splitu. Naime, do tada je jedina banka postojala u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“ u Zagrebu. Za njene potrebe bile su potrebne podružnice koje bi služile nabavljanju, selekciji, obradi i pohrani očnih tkiva, prvenstveno rožnica, propisanim i standardiziranim postupkom.

U tu svrhu je u travnju 1999. godine u organizaciji Kluba prikazana opera Lucia de Lammemoor u HNK Split, a sav prihod od ulaznica je bio namjenjen kupnji opreme za očnu banku. Veći dio brošure s programom opere, koji je tom prilikom izdan, sadržavao je tekstove koji su afirmirali kulturu darivanja organa. Tom prilikom prikupljeno je oko 50 000 kn te je uz dodatak sredstava Kluba, kupljen aparat “Laminar Flow”, jedan od ključnih aparata za obradu tkiva. Klub je, također, prostor Očne banke opremio namještajem i informatičkom opremom.

Iste godine se Klinika za očne bolesti uključila u programu eksplantacije organa KBC Split, a u ožujku 2000. godine uspješno su izvedena i prva tri presađivanja rožnice na Klinici za očne bolest KBC Split od strane dr. Igora Žuljana, spec. oftalmologije, člana Lions kluba Split, koji je vodio i koordinirao cijeli postupak osnivanja Očne banke.

Nakon nekoliko godina u Očnoj banci počelo se rutinski vršiti procesuiranje amnijskih membrana i to baš na uređaju čiju je nabavu omogućio Lions klub Split. Membrane se tu pohranjuju te svakodevno upotrebljavaju u kirurgiji oka kod različitih bolesti i ozljeda rožnice.

Doprinos projekta Očne banke je i u formiranju protokola paneksplantacije organa u KBC Split u kojem su splitski oftamolozi postali standardan do tima.

Cjelokupnom spomenutom aktivnošću, kao i aktivnim sudjelovanjem članova Kluba na raznim predavanjima i drugim aktivnostima u gradu i županiji, podigla se svijest o doniranju organa te se splitska bolnica visoko popela na listi donatorstva.