2008 HUMANITARNI KONCERT „ZA MRVU JUBAVI“

17. travnja 2008.
U organizaciji predsjednika LC Split Branka Dragičevića, koordinacija splitskih Lions klubova u suradnji s ostalim klubovima naše regije od Zadra do Dubrovnika realizirala je mega humanitarni koncert pod nazivom „Za mrvu jubavi“ pred prepunim gledalištem u velikoj dvorani ŠC Gripe. Gotovo 5.000 gledatelja kucalo je jednim srcem, u dvorani se osjećao neizmjerni emotivni naboj.
Svrha ovog humanitarnog koncerta bila je prikupljanje gotovo 600.000 kuna za nabavku 3 neophodno potrebna medicinska uređaja za Jedinicu intezivnog liječenja Dječjeg odjela KBC-a Split.
 
Koncert plakat
Bilo je pjesme, plesa, smijeha, suza...

„...Za mrvu jubavi nismo svi rođeni, brodovi sreće odlaze, odlaze da se ne vrate...“ počeo je Oliver ovim taktovima ovu feštu nota, ljubavi i humanosti na djelu.

A na bini samo jedno crveno ranjeno srce i veliki grb Lionsa promjera 2 metra. Isto takvo srce, nešto manjeg obujma i u Call centru. Od 20.05 do 22.30 sati grb Lionsa bio je zaštitni znak televizijskog prijenosa u udarnom terminu HRT. Bijaše to najbolja prezentacija i promidžba Lionsa u Hrvata, od osnivanja do danas. Kakav divan osjećaj za sve nas! Osjećaj koji te ispunjava prvenstveno ponosom što pripadaš lionističkoj obitelji koja polako, uz veliki trud i napor pojedinaca krči put i postaje čimbenik društvenih zbivanja priznat u ovom društvu.

Kao izvođači na koncertu su dobrotvorno nastupili svi izvođači i to: Zorica Kondža, Meri Cetinić, Danijela Martinović, Jelena Rozga, Oliver Dragojević, Gibonni, Tedi Spalato, Giuliano, te Tomislav Bralić i klapa „Intrade“ iz Zadra, „Vokalisti Salone“ iz Solina, ženska klapa „Neverin“ iz Kaštel Lukšića, mješovita klapa „Filip Dević“ iz Splita te „Subrenum“ iz Dubrovnika.

Lista izvođača bila bi mnogo duža da nam je to omogućila HRT, jer nije bilo izvođača koji nije želio nastupiti. Ovom prilikom su nastupili samo najbrži.

A što reći o desetak voditelja HRT-a? Mario Sedmak, Danijela Trbović, Karmela Vukov-Colić, Mila Horvat, Ivica Đuzel, Robert Zuber, Majda Mikulandra, Edita Lučić, Ivica Perkušić... Svi oni dali su sve od sebe za uspjeh ovog projekta.

A što pak reći o čitavom nizu izuzetnih osoba iz javnog, kulturnog i sportskog života Splita i regije koji su sudjelovali u radu Call centra na Gripama, odazvavši se bez imalo dvojenja na naš poziv? Blanka Vlašić, Slaven Bilić, Ivan Kuret, Pjerino Bebić, Dujomir Marasović, Blaženko Boban, Dino Rađa, Milorad Bibić-Mosor,Čedo Martinić, Robert Kurbaša, Nensi Ivanišević, Nikola Grabić, Jadran Marinković, Milan Štrljić, Lukša Cicarelli, Aljoša Asanović, Edo Pezzi, Ivica Šurjak, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Linda Perić, Dijana Barbarić, Nenad Cambi, Dinko Kovačić, Giuliano, Oliver, Gibonni, Tedi Spalato, Danijela, Jelena Rozga, Zorica Kondža, Meri Cetinić i svi članovi dalmatinskih klapa su samo dio onih koji su se javljali na pozive gledatelja u Call centru i doprinijeli izuzetnom financijskom učinku ove akcije. Zapanjujući je bio entuzijazam svih njih.

Svrha ovog humanitarnog koncerta bila je prikupljanje gotovo 600.000 kuna za nabavku 3 neophodno potrebna medicinska uređaja za Jedinicu intezivnog liječenja Dječjeg odjela KBC-a Split. Ovaj Odjel intezivno skrbi o životno ugroženoj djeci od rođenja do punoljetnosti i to kao referentni centar za cijelo područje od Zadra do Dubrovnika, uključujući i gravitirajući dio susjedne nam Bosne i Hercegovine.

Promotori ovog koncerta bili su Zlatan Stipišić - Gibonni i Slaven Bilić, obojica ambasadori dobre volje UNICEF-a, što najbolje govori o izuzetnoj humanitarnoj vrijednosti ovog projekta.

Promotor koncerta bila je između mnogih uglednika i svjetska prvakinja u skoku u vis, naša sugrađanka Blanka Vlašić.

Zahvaljujući izuzetnoj humanosti građana Lijepe naše uspjeli smo do 22.00 sata prikupiti na humanitarnom telefonu 060 – 9006 cca 806.000 kuna za JIL dječjeg odjela KBC Split.

Tada je na pozornicu izišao selektor vatrenih Slaven Bilić i priopćio vijest da je HNS donirao 100.000 kuna, a da su isto učinili on i članovi stožera vatrenih te donirali dodatnih 100.000 kuna.

Nakon njega sam izišao na pozornicu i pozvao sve nazočne kao i gledateljstvo Lijepe naše da od tog trenutka nastave pozivati ali ne više za KBC Split, već za Opću bolnicu u Šibeniku. Naša odluka da višak prikupljenih sredstava preusmjerimo Općoj bolnici u Šibeniku bio je pun pogodak a odluka koju sam osobno izrekao u mikrofon HRT pozvavši ih da od tog trenutka nazivaju za Opću Bolnicu u Šibeniku pozdravljena je ovacijama prepune dvorane na Gripama i naglim „krešendom“ u broju poziva tako da se samo u 30-ak minuta prikupilo 247.000 kuna. Na taj način smo na najbolji način svjedočili moto naše Udruge – mi pomažemo.

Teško smo se rastajali i nakon 2 i po sata druženja na ovom koncertu. I tada šećer na kraju - opet Oliver zajedno sa svim izvođačima i cijelom dvoranom zajedno u jedan glas:

„ ... Još jedna evo pada noć, mladosti moja zbogom moram poć, visoko među zvijezdama da nađem sna gdje ljubav moja počiva...“

Vrijedilo je živjeti za ovu večer, neponovljivu iz mnogo razloga.

Prvenstveno stoga jer je ovo prvi ovakav spektakl u Splitu i to baš u organizaciji Lionsa.

S ponosom ističemo da su se svi telefonski operateri u Republici Hrvatskoj, kako fiksne tako i mobilne telefonije, odrekli svog dijela zarade od poziva u korist ovog projekta, a ono što nas je posebno dojmilo je odluka Vlade Republike Hrvatske da nas oslobodi plaćanja PDV-a na usluge telefonskih poziva i samim tim još više doprinese financijskom efektu ove akcije.

Ovaj mega humanitarni koncert organizirali smo u godini kada je Lions Club International, čiji smo mi hrvatski Lionsi sastavni dio, izabran za najbolju nevladinu udrugu na svijetu, a Lions klub Split dobio godišnju skupnu nagradu Grada Splita. Upravo je ta činjenica bila čvrsta garancija da ćemo uspjeti u ovom iznimno složenom projektu koji nam je kao organizatorima predstavljao veliki izazov a ujedno i veliku obvezu.

Zahvaljujem od srca u ime organizatora svima koji su na bilo koji način s mrvom jubavi doprinijeli realizaciji ovog mega projekta, uz veliki Lions pozdrav – Mi služimo.

PRILOZI S LEGENDAMA:
mjub4

Završnica koncerta „Za mrvu jubavi“ 17. travnja 2008. – svi izvođači zajedno na pozornici velike dvorane ŠC Gripe

predlozak za scenu za mrvu jubavi
Predložak scenografije za koncert „Za mrvu jubavi“

NOVINSKI ČLANCI, RADIO JINGLOVI, PROGRAM KONCERTA

ČESTITKE
I na kraju nakon dobro odrađenog posla dolaze i pohvale znanih i neznanih, sukladno etičkom kodeksu Lionsa „biti pažljiv u kritici, a nesebičan u pohvali“.