Velo misto i njegova fontana - najava izložbe fotografija

voda plakat

Izložbom „Velo misto i njegova Fontana“ koja će biti postavljena 22. ožujka 2021. prisjetit ćemo se lijepih uspomena na rekonstrukciju Monumentalne fontane koja je postavljena 1979. godine kao scenografija prigodom snimanja legendarne serije „Velo misto“. Brojne Splićanke i Splićane vežu lijepe obiteljske uspomene uz Fontanu iz Velog mista koje su trajno obilježene fotografijama. Ovim izložbenim projektom želimo iz starih albuma, škafetina, tavana i podruma izvući te fotografije, prezentirati ih na izložbi u Muzeju grada Splita povodom Svjetskog dana voda i na taj način oteti ih zaboravu.

Stoga, drage naše sugrađanke i sugrađani, pozivamo sve one koji u svojoj arhivi imaju poneku obiteljsku fotografiju Fontane iz Velog mista i koji žele te fotografije ustupiti za izložbu da nam se jave putem facebook stranica Društva prijatelja kulturne baštine, Muzeja grada Splita, Lions kluba Split, na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na recepciju Muzeja grada Splita 021/360-171. Za sve one koji će na taj način sudjelovati na izložbi pripremili smo prigodni poklon. Organizatori izložbe su Muzej grada Splita, Društvo prijatelja kulturne baštine Split – Komisija za obnovu Splitske fontane i Lions klub Split. Autorica plakata izložbe je Dina Vuletin Borčić, viša restauratorica Muzeja grada Splita.
Dr. Duško Kečkemet u svojoj monografiji „Splitska fontana“ o rekonstrukciji Splitske fontane piše: „Atraktivnom temom postala je bivša splitska fontana 1979., kada je podignuta njezina plastična (poliesterska) rekonstrukcija radi snimanja Smojine i Marušićeve televizijske serije Velo misto. Ta je kopija, ne samo jednakom visinom, već i ukrasnim figurama, rađena prema fotografskoj dokumentaciji, vjerno oponašala onu srušenu. Izveo ju je zagrebački kipar Stjepan Gračan. Stariji Splićani su se tom prigodom s nostalgijom sjetili one iz svog djetinjstva, ali je svih iznenadilo da je mlađa generacija, koja nikada nije vidjela izvornu fontanu, bila oduševljena ovom kopijom i postavljala pitanje zašto je ona srušena. Kopija fontane postala je toliko privlačna da su se Splićani dolazili fotografirati pred njom.“