Član Lions kluba Split, pdg Borben Uglešić, dobitnik je nagrade grada Splita za životno djelo

LC Split s ponosom obavljuje da je naš ugledni član, PDG Borben Uglešić, ovogodišnji dobitnik nagrade Grada Splita za životno djelo. To je iznimno priznanje koje se dodjeljuje najzaslužnijim građanima našeg grada, koji su ostavili trajan pečat u splitskoj povijesti, ne samo svojim profesionalnim radom, nego cjelokupnim društvenim angažmanom.

borben1


 
Svojim  humanitarnim aktivnostima, kroz LC Split i LC Distrikt 126, značajno je pridonijeo dobrobiti  zajednice koje smo dijelom. Od početka svog članstva u LC Split  19 godine, jedan je od njegovih najaktivnijh članova, prepoznat u distriktualnoj i internacionalnoj lajonskoj zajednici.  PDG Borben Uglešić je utemeljitelj  programa „Borba protiv mržnje i nasilja“ 1995. godine. Program je prepoznat i od svjetske organizacije Lionsa te je ubrzo internacionaliziran postajući projekt Lionsa na međunarodnoj razini. Godine 1999. potaknuo je osnivanje Centra za prevenciju zlouporabe droge kao doprinos Lions kluba Split borbi protiv jednog od javnozdravstvenih problema suvremenog društva. Sve donedavno je bio angažiran u projektima i planovima Kluba za koje je uvijek nalazio vremena, volje i energije.
Za svoj predani lajonistički angažman, dobitnik je priznanja Melvin Jones  te brojnih drugih lajonskih zahvala i priznanja.

Profesor emeritus Borben Uglešić je liječnik, specijalista neuropsihijatar, koji je u psihijatrijskoj struci bio aktivan punih 60 godina. Tijekom liječničke karijere bio je angažiran na brojnim rukovodećim stručnim i znanstvenim funkcijama u KBC-u Split.
Njegovom plodonosnom radu svjedoči preko 200 znanstvenih i stručnih radova,  tri monografije te voditeljstvo nekoliko međunarodnih znanstveno istraživačkih projekata.
Psihijatrijska epidemiologija, područje iz kojeg je stekao i doktorat znanosti, okosnica je njegove znanstvene orijentacije. Ostavio je značajan trag u području psihofarmakologije, alkohologije, ovisnosti, a zbog svojih radova iz područja biologijske psihijatrije uvršten je u Indeks Svjetske zdravstvene organizacije. Pod njegovim stručnim, nastavnim i znanstvenim okriljem, stasale su generacije liječnika specijalista, magistara i doktora znanosti.
Uvaženi je ekspert iz forenzičke psihijatrije, aktivan u sudskom vještvu do pozne dobi.
Redoviti je član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, počasni član Češkog liječničkog društva i Slovačkog psihijatrijskog društva.
Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog psihijatrijskog društva 2012 . godine i nagrade za životno djelo Splitsko-dalmatinske županije 2017. godine.

Čestitamo našem cijenjenom članu, PDG Borbenu Uglešiću, na još jednom zasluženom priznanju, nagradi Grada Splita za životno djelo!
LC Split

 

borben2

 

                     Lions klub Split
                    Predsjednik Damir Aviani