O šećernoj bolesti u djece i muškom zdravlju

Dva izuzetna predavanja u organizaciji Lions kluba Split

Obilježavajući Svjetski dan dijabetesa i Svjetski dan djece, Lions klub Split je 20. studenog 2018.  organizirao predavanje „Šećerna bolest u djece“ koje je izložio doc.prim.dr.sc. Joško Markić, pedijatar sa Zavoda za intezivnu pedijatriju Klinike za dječje bolesti KBC Split, član LC Split. Sve najvažnije činjenice o pojavnosti, simptomima i skrbi djece sa šećernom bolesti, a posebice onom koja zbog životno ugrožavajućih manifestacija šećerne bolesti trebaju intezivnu skrb, na vrlo razumljiv i nadahnut način prezentirao je doc. Markić. Brojnom slušateljstvu odaslana je jasna poruka na koje znakove bolesti u djece trebaju reagirati u smislu ranog otkrivanja bolesti, ali i pogoršanja kliničke slike u one djece koja se već liječe od dijabetesa, kako bi se pravodobnom liječničkom intervencijom spasio njihov život i započelo odgovarajuće liječenje.


Kako je studeni mjesec muškog zdravlja („Movember“), u nastavku je dr. Anđelo Mojsović, urolog iz OB Šibenik, vrlo duhovito prezentirao najvažnije bolesti muškog mokraćno-spolnog sustava. Naglasio je da se mogu uspješno liječiti ukoliko se otkriju na vrijeme te koliko je važno pravodobno reagiranje na pojavu prvih simptoma u smislu javljanja liječniku i odgovarajuće terapije. Upozorio je na sve veću pojavnost maligne bolesti prostate i testisa, koje su među vodećim karcinomima muškaraca u Hrvatskoj te da treba prevladati možebitnu neugodnost od urološkog pregleda. Decidirano se izjasnio o učinkovitosti brojnih „čudotvornih“ pripravaka za potenciju i zdravlje prostate te promovirao načine liječenja zasnovane na dokazima. Slušatelji su ga obasuli pitanjima o vlastitoj kliničkoj slici, nalazima i terapiji pa se čini da će prema OB Šibenik u dogledno vrijeme puno pacijenata iz Splita.
Ova dva aktualna predavanja kontinuitet su aktivnosti LC Split u ostvarivanju lajonističkih ciljeva promicanja zdravlja i podizanja svjesnosti o vodećim zdravstvenim problemima današnjice koje redovito prezentiraju eminentni stručnjaci. 

drmojsovic

 

drmojsovic1