Lions klub Split i poznati hrvatski alpinista Stipe Božić

Na svjetskim vrhovima sa Stipom Božićem na predavanju u organizaciji LC Split

IMG-20180509-WA0007

 
Naš proslavljeni alpinista, putopisac, redatelj dokumentarnih filmova i TV emisija te član Hrvatske gorske službe spašavanja Stipe Božić dana 08. svibnja 2018. godine održao je impresivno predavanje „Kako do vrha“ u organizaciji LC Split.  

Ugledni predavač je pričao o svom alpinističkom puta od početaka u rodnom selu Zavojanima kod Vrgorca do najvećih svjetskih podviga. Kronološki je spomenuo i kratko opisao svoje najveće uspjehe; uspon na Mount Everest (8848 metara visine) u dva navrata kao drugi Europljanin kome je to uspjelo,  K2 (8611 m.)  te Kanchenjunga (8586 m.).
Stipe Božić je također ispenjao najviše vrhove svih sedam kontinenata; Mount Everest  (Azija), Aconcagua (J. Amerika), Mount McKinley (Sj. Amerika), Kilimanjaro (Afrika),  Mount Vinson (Antarktik), Mont Blanc i Elbrus (Europa) i Mount Kosciusko (Australija).  
Osim alpinizma, Stipe Božić se bavi i speleologijom, ronjenjem i skijanjem. Spustio se 1.395 metara duboko pod zemlju u Lukinoj jami na Velebitu. Visinska razlika između dubine ispod površine zemlje u Lukinoj jami i visine Mount Everesta (10243 m) predstavlja svojevrstan svjetski visinski rekord.
S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama je stigao i na Sjeverni pol. Na svojim putovanjima snimio je mnoštvo uspješnih fotografija koje je izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama. Putopisna biografija puna je novinskih članaka, feljtona, kalendara te knjiga "Put na vrh svijeta", "Sedam vrhova" i "Svete planine svijeta". Profesionalnom je kamerom snimio veliku količinu filmskog i video materijala u malo istraženim dijelovima svijeta. Njegove televizijske reportaže su najbolje prodavane putopisne serije HTV-a.
Stipe Božić je također istaknuti član HGSS-a, koji je sudjelovao u brojnim spasilačkim akcijama, više puta žrtvujući i vlastiti život da pomogne drugima.

Na ovom iznimno zanimljivom predavanju ostali smo impresionirani granicama ljudske mentalne i fizičke izdržljivosti, motiviranosti i discipliniranosti s jedne strane te ćudljivosti i snage prirode s druge, a nadasve jednostavnosti i skromnosti Stipe Božića.