LC Split organizirao predavanje "Legija stranaca - mit ili stvarnost“

O LEGIJI STRANACA IZ PRVE RUKE

Puna dvorana hotela Park svjedočila je o velikom interesu Splićana za predavanje o Legiji stranaca koje je 21. veljače 2018. organizirao Lions klub Split.


Povjesni kontekst nastanka Legije stranaca i mjesto Hrvata među elitnim francuskim vojnim plaćenicima prikazao je Gerard Denegri, član LC Split, počasni konzul Francuske u Splitu, dugogodišnji predsjednik hrvatsko-francuske udruge, Društva Alliance Francaise u Splitu te umirovljeni šef protokola Grada Splita. Ta elitna jedinica francuske vojske utemeljena je 1831. godine radi novačenja stranih dragovoljaca. Od vatrenog krštenja prije 175 godina u Alžiru pa do njihovih posljednjih zadaća na Balkanu i Bliskom istoku, legionare je vodio njihov moto:  Legio Patria Nostra, što prevedeno znači: legija je naša domovina.
Uz koloplet povjesno-političko-kulturoloških „legionarskih“ zanimljivosti, prikazao je isječak vojne parade na Elizejskim poljanama kojom se obilježava francuski nacionalni praznik, Dan pada Bastille 14. srpnja. Legija maršira karakterističnim korakom koji je proizašao iz ratova u alžirskim pustinjama i teškoći marširanja u pjesku. Stoga legija zbog svog sporijeg koraka uvijek maršira kao zadnja, a i jedina se pri marširanju ne razdvaja kao druge jedinice, što implicira njihovo jedinstvo i povezanost. Legionari su prepoznatljivi po svojoj bijeloj kapi tzv. Képi Blanc. U ovom maršu se nalaze i pioniri legije sa svojim tradicionalnim dugim brkovima i kožnim pregačama. Ovaj dio legije pred svečanom tribinom prolazi sa sjekirom umjesto s puškama na ramenima.
Iskustva o boravku u Legiji stranaca ispričao je Franko Vlahović, rođen u Njemačkoj, a sada voditelj logistike u tvornici Sardina u Postirama. Mladalački avanturizam doveo ga je do regrutacije u Marseille-u, a nakon zahtjevne fizičke i psihičke obuke koju bi uspješno završio tek jedan-dva od 100 prijavljenih kandidata, primljen je u Legiju stranaca u kojoj je ostao šest godina. Za razliku od samih Legijinih početaka, u kojoj su svoje utočište pronašli oni koji su bili u sukobu sa zakonom, sada se prošlost svakog kandidata strogo provjerava u suradnji s Interpolom. Iako legionari dolaze iz 138 različitih država, svi mogu postati francuski državljani. Naime, nakon časnog služenja barem tri godine, mogu predati zahtjev za državljanstvo, a ukoliko su ranjeni na bojištu, mogu dobiti državljanstvo putem odredbe 'Francuz po prolivenoj krvi', što francuska vlada dozvoljava od 1999. godine. Legionari su vojno djelovali na ratištima širom svijeta, a na nekima od njih sudjelovao je i Franko Vlahović.
Interesantna je bila njegova priča o meksičkoj epizodi, koja zauzima središnje mjesto u mitologiji Legije. Prije više od 150 godina u bici u meksičkom Camaronu sukobili su se dvije tisuće Meksikanaca i 62 legionara, od kojih su preživjela samo dvojica. Zapovjednik legionara bio je kapetan Jean Danjou, koji je imao drvenu šaku. Danjou je poginuo i šaka mu je u metežu otpala, ali je kasnije pronađena i predana Legiji. Danas je izložena u vitrini u Aubagneu i uživa status svetinje.
Istaknuo je da su boje Legije zelena i crvena. Dok zelena prikazuje tlo, crvena označava krv. Ako se neki dio jedinice nalazi na zadatku, trokutasta zastava se okreće naopako, tako da se zelena boja nalazi dole, a crvena iznad. Time se označava ratno stanje, tj. krv na zemlji.
Zasigurno je ostalo puno toga što je bivši legionar Vlahović zadršao za sebe, ali i ono prikazano držalo je slušateljstvo zainteresiranim.

 

Franko Vlahovic

Gerard Denegri


U Slobodnoj Dalmaciji izašao je članak o ovom predavanju koji možete pogledati na linku
 
https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/532339/bracanin-koji-je-u-legiji-stranaca-sluzio-sest-godina-razbio-mitove-sve-ono-iz-filmova-nema-veze-s-istinom-a-ni-placa-nije-neka