LC SPLIT DOVRŠIO PROJEKT IZRADE I POSTAVLJANJA BRONČANE MAKETE DIOKLECIJANOVE PALAČE IZ 305. GODINE
Novi nezaobilazni splitski turistički punkt - poklon LC Split svome gradu 

screenshot.271 04.svibnja 2017.

S iznimnim zadovoljstvom ponosno objavljujemo završetak projekta izrade brončane makete Dioklecijanove palače iz 305. godine. Ovo je kruna višegodišnjeg rada LC Split u mandatima predsjednika Gerara Denegria, Pjera Zekana, Roberta Vulića i Marka Hella..
Za uspjeh ovog projekta najzaslužniji je inicijator i voditelj projekta, član LC Split, Damir Vesanović.
 
Ponosni smo što se po prvi napravila trodimenzionalna brončana maketa izvornog izgleda Palače koja je od prvorazrednog  lokalnog, regionalnog, nacionalnog i međunarodnog značaja te uvelike doprinosi razvoju turizma i predstavljanju naše kulturne i povijesne baštine te obogaćuje turističku ponudu Grada i Županije.
Današnja razina multidisciplinarnih znanstvenih istraživanja omogućila nam je da imamo nova saznanja utemeljena na materijalnim reliktima o izgledu brojnih građevnih segmenata Palače s početka IV. st. n.e. Renomirani poznavatelji Dioklecijanove palače (prof. dr. sc. J. Belamarić,  dr.sc. R. Buzančić, akademik N. Cambi, prof. emeritus T. Marasović, dr.sc. G. Nikšić) podržali su izradu makete prema znanstvenim istraživanjima prof.dr.sc. Jerka Marasovića te dopunjenih istraživanjima prof.dr.sc. Katje Marasović koja je napravila izvedbenu dokumentaciju za istu. Izrada makete povjerena je magistru kiparstva Frani Šitumu. Lijevanje makete napravila je firma Livartis Ljubljana, a za rješenje postamenta makete  zaslužan je Dean Stubnja, d.i.a. 
Kod izrade makete posebna pozornost je posvećena slijepim i slabovidnim osobama. Naime, dimenzije makete su takve da je oni mogu dosegnuti i osjetom dodira ispitati, a lijevanjem deskriptivnog teksta na Braille-ovom pismu i pročitati sve važne detalje o Dioklecijanovoj palači. Maketa je izrađena u mjerilu 1:200 te postavljena na kameno postolje.
Vrijednost cijelog projekta izrade i postavljanja makete je oko 360 000 kn. Ovako veliki, skup i kompleksan projekt realiziran je zahvaljujući podršci svih LC klubova Distrikta, građana Splita, velikog broja turista i radnih organizacija koji su pomogli svojim donacijama te im se i na ovaj način zahvaljujemo. Svaki donator je dobio Dioklecijanovu povelju- zahvalnicu naslovljenu na ime donatora koje će biti upisano u zlatnu knjigu donatora pohranjenu u Muzeju grada Splita. Višak prikupljenih sredstava bit će usmjeren slijepim i slabovidnim osobama koje su u fokusu humanitarnog rada LC Split.
Izlaganje originala makete Dioklecijanove palače na centru splitske Rive bio je jedinstveni događaj koji je mjesec dana predstavljao najbolju propagandu Lajonsa Hrvatske, zapažen od domaćih i stranih gostiju te posebno medija.

Maketa je sada postavljena ispred Turističke palače na Rivi u Splitu te će vjerojatno biti nezaobilazan turistički punkt, baš kao što je i prva maketa Dioklecijanove palače iz 2005. godine, dar LC Split svome gradu za 1700. rođendan, koja je postavljena na Rivi nasuprot ulaza u podrume Dioklecijanove palače te je od tada najposjećeniji gradski spomenik.