"Društveno poduzetništvo- najbolje prakse"- zanimljiva tribina u organizaciji Lions kluba Split

Lions predavanja drustveno poduzetnistvo 222.studeni 2016.

Organizacijom posjećene tribine "Društveno poduzetništvo- najbolje prakse" koja je održana 22. studenog 2016. Lions klub Split osluškuje potrebe aktualnog društvenog trenutka u kojem se sve više razvija svijest da se količina problema s kojima se društvo susreće teško može riješiti tradicionalnim neprofitnim i filantropskim pristupom. Stoga je članica Lions kluba Split, Maja Fredotović, kao predavača pozvala Michaela Freera, s dugogodišnjim iskustvom u domeni društvenog poduzetništva.

 

Lions predavanja drustveno poduzetnistvo 3Michael je Britanac koji je diplomirao business i hispanske studije u Liverpulu, radno iskustvo stjecao u više zemalja, a zadnjih godinu dana je naš sugrađanin, zaposlen u udruzi Cedra. Michael Freer je slušateljima objasnio koncept društvenog poduzetništva kao stvaranja socioekonomskih struktura, veza, organizacija i mjera koje rezultiraju održivim društvenim koristima. Pri tome se koristi poduzetničko ponašanje primarno za društvene, a ne za  profitne ciljeve, drugim riječima, generirani profiti koristi se za dobrobit vulnerabilnih društvenih skupina. Prikazao je nekoliko uspješnih primjera društvenog poduzetništva, među njima i one u kojima je osobno sudjelovao poput The Coffee Ethic (lanac kafića u Velikoj Britaniji u kojima rade bivši ovisnici o opojnim drogama koji uz kafu i bezalkoholne napitke educiraju mladež o opasnostima koje nose različite ovisnosti iz bolnih vlastitih iskustava). Naveo je da je za pionirski koncept Grameen Bank, primjerice, u kojoj se mikrokrediti i mikrofinanciranje omogućuju poduzetnim osobama koje su suviše siromašne da se kreditiraju tradicionalnim bankarskim kreditima, bankar i socijalni poduzetnik iz Bangladeša Muhammad Yunnus 2006. godine dobio Nobelovu nagradu za mir. I u Hrvatskoj se sve više prakticira koncept društvenog poduzetništva, doduše prilično marketinški neeksploatiran, pa samim time i malo poznat široj javnosti. Neki slušatelji su prvi put čuli da i u Splitu postoje udruge koje se time bave poput Vita-Anst (zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba, bivših ovisnika i drugih socijalno marginaliziranih osoba u izradi okvira za slike, unikatnih ukrasnih predmeta i suvenira) i Amosfera Coworking (potpuno opremeljeno radno mjesto za digitalne nomade, poduzetnike i druge poslovne ljude iz Hrvatske i inozemstva koji nemaju vlastiti ured, a trebaju poticajno radno okruženje).
Michael Freer je kroz zanimljivu priču i iskustvo iz prakse elaborirao da, premda je društveno poduzetništvo još uvijek u razvoju, svojim djelovanjem u ravnoteži društvenih, okolišnih i ekonomskih ciljeva poslovanja, rezultira dobrobiti za cijelu zajednicu, a pogotovo onih najpotrebitijih kojima su posvećeni i Lionsi.