2000 - 2003 Stipendiranje mladih glazbenika

Ideja da se Lions club Split angažira u stipendiranju mladih glazbenih talenata u našem gradu rodila se koncem 2000. godine, u vrijeme kada se klub, zahvaljujući donacijama svojih članova, nalazio u dobrim financijskim prilikama. U cilju realizacije ove ideje izabrano je povjerenstvo koje je trebalo obaviti sve potrebne pripreme kako bi se već od školske godine 2001./02. moglo započeti stipendirati jednog učenika splitskih glazbenih škola.

Povjerenstvo je izradilo Pravilnik o stipendiranju mladih glazbenika koji je propisivao kriterije, postupak i način dodjeljivanja stipendije. U lipnju mjesecu 2002. godine bio je raspisan natječaj, na koji su se prijavila četiri učenika Srednje glazbene škole „Josip Hatze“ i Osnovne glazbene škole „Boris Papandopulo“ u Splitu. Postupajući prema navedenom Pravilniku, povjerenstvo je predložilo, a Upravni odbor Lions cluba Split prihvatio prijedlog i donio odluku da se stipendija dodijeli Srđanu Bulatu, učeniku Srednje glazbene škole „Josip Hatze“ u Splitu, koji je među svim prijavljenim kandidatima imao najbolje referencije. Visina stipendije iznosila je 600 kuna mjesečno, a isplaćivala se tijekom deset mjeseci svakog prvog u mjesecu iz sredstava kluba. Na kraju školske godine stipendist je za članove kluba održao prigodni koncert na gitari.

Stipendiranje mladih glazbenih talenata nastavljeno je i školske godine 2002./03. U međuvremenu, financijske prilike u Lions clubu Split dosta su se izmijenile, klub je došao u krizu i nije više mogao iz vlastitih sredstava izdvajati godišnje 6.000 kuna za stipendiranje glazbenih talenata. Bez uspjeha je završio i pokušaj da se pronađe afirmirani umjetnik iz glazbenog života koji bi preuzeo obvezu dodjele stipendije koja bi nosila njegovo ime. Tako je, nažalost, propala jedna humana ideja pružanja pomoći u školovanju mladih siromašnih i talentiranih glazbenika u našem gradu.

Ante Carić

I dnevni tisak popratio je ovu akciju Lions cluba Split s nekoliko članaka:

PETNAESTOGODIŠNJI SPLIĆANIN OSVOJIO MEĐUNARODNO NATJECANJE GITARISTA „ANDRES SEGOVIA“

PRVI SRĐAN BULAT

SPLIT – Petnaestogodišnji splitski gitarist Srđan Bulat pobjednik je uglednog Međunarodnog natjecanja gitarista „Andres Segovia“ u njemačkom gradu Velbertu. Ovaj veliki uspjeh ostvario je u konkurenciji tridesetak gitarista iz dvadeset europskih država u dobnoj kategoriji od 14 do 16 godina.

Srđan Bulat je učenik I. razreda Srednje glazbene škole Josipa Hatzea. Već je skrenuo pozornost stručne i kulturne javnosti svojim nastupima, te brojnim uspjesima na županijskim, regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Od prošle jeseni stipendist je Lions cluba Split.

Velike zasluge za njegov uspjeh svakako ima prof. Anđela Jerkunica – Milišić, koja je za svoj pedagoški rad dobila Godišnju nagradu Hrvatskog društva glazbenih pedagoga za 2001. godinu.

Srđanovo natjecanje u Njemačkoj svojim pokroviteljstvom omogućila je Splitsko-dalmatinska županija.

Slobodna Dalmacija, autor: Js. Parić, 5. lipnja 2002.

                        SPLITSKI LIONSI POMAŽU MLADE GLAZBENIKE

Tonćiju Tranfiću godišnja stipendija

SPLIT — Od prošle godine Lions club Split je ustanovio stipendiranje mladih glazbenika iz Splita. Jednogodišnju stipendiju, odnosno novčanu pomoć svakoga mjeseca dobiva za sada po jedan mladi glazbenik, ali je želja splitskih Lionsa putem konkretnih humanitarnih koncerata osigurati u budućnosti novac i za veći broj stipendista.
Ovogodišnji dobitnik stipendije je petnaestogodišnji pijanist Tonći Tranfić. Učenik je III. razreda Srednje GŠ Josipa Hatzea u klasi Najde Čapalije, te II. razreda I. gimnazije u Splitu. Osim što je odličan učenik u obje škole, u koje svakoga dana putuje iz Kaštel Starog, kao mladi pijanist već nekoliko godina skreće pozornost stručne i kulturne javnosti. Višestruki je dobitnik najviših nagrada na županijskim, regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Apsolutni je pobjednik u svojoj kategoriji pijanista u Hrvatskoj 2001. godine. Više puta javno je nastupao na koncertima koje organiziraju GŠ Josipa Hatzea, različite udruge i klubovi, te kao gost na solističkim recitalima. Redovito sudjeluje na brojnim majstorskim seminarima na kojima usavršava prepoznatljivi talent.

Slobodna Dalmacija, autor teksta Js. Parić, 15. studenoga 2002.