Centar za prevenciju zlouporabe droge i drugih ovisnosti LC Split i dr. Burcar o ovisnosti djece o digitalnoj tehnologiji

Predavanje  „Djeca s licima koja bliješte“ u organizaciji LC Split


Jedno od obilježja današnjice zasigurno je sve veća ovisnost djece o digitalnoj tehnologiji i komunikaciji koja se iz sfere stvarnog kontakta i druženja s vršnjacima prebacuje u bespuća virtualne „stvarnosti“.
Stoga je Centar za prevenciju zlouporabe droge i drugih ovisnosti Lions kluba Split organizirao predavanje „Djeca s licima koja bliješte (Glow kids)“ u hotelu Park u Splitu 22. svibnja 2018.  koje je održao prim. Ivan Burcar, dr. med. s KBC Rebro Zagreb.

1. Predavanje dr. Ivan Burcar

 

Kroz predavanje se dr. Burcar osvrnuo na sveprisutnu pojavu da su nam ekrani zapravo „ukrali“ djecu. Nevesela je to posljedica globalizacije, brzog napretka tehnologije i modernog načina života. Analizirao je utjecaj video igara, društvenih mreža i digitalnog komuniciranja na dječji mozak i posljedice koje pri tom mogu nastati, od ugroze psihičkog i tjelesnog zdravlja, poremećaja sna i prehrane, nerazvijanja i gubitka socijalnih vještina te izloženosti virtualnom nasilju.  Porazno i nadasve upozoravajuće je zazvučala činjenica da, stručnjaci koji proučavaju nekontrolirano i prekomjerno korištenje ekrana zbog igranja igrica, pretraživanja Interneta ili komunikacije putem društvenih mreža, počinju za bliješteće ekrane koristiti pojam elektronski kokain. Dr. Burcar je naglasio se da se radi o pravoj epidemiji ovisnosti djece o digitalnoj tehnologiji koju je često teže liječiti od drugih ovisnosti, a prave posljedice na zdravlje populacije tek će vrijeme pokazati.
Zapravo, nakon predavanja nije bilo roditelja ili člana obitelji koji nije preispitivao ponašanje svog djeteta i odnos prema virtualnoj stvarnosti, a posebice dužinu i način korištenja pametnih telefona. Prave su poruke odaslane, a na svima nama je da minimaliziramo štetan utjecaj digitalne tehnologije na našu djecu, a da istovremeno idu u korak s dostignućima 21. stoljeća.

 

2. Predavanje dr. Ivan Burcar

 

3. Predavanje dr. Ivan Burcar sa dr. Robert Vulic iz LC Split