LC SPLIT UGOSTIO BRAĆU IZ LC SAN MARINO

 LC SPLIT UGOSTIO BRAĆU IZ LC SAN MARINO

Uz ugodno druženje, održano i predavanje „Republika San Marino: Povijesna slika jedne od najstarijih država u Europi"

20170427 191415 resized web28.travanja 2017.

LC Split bio je domaćin delegacije LC San Marina u sastavu Augusto Valentini, President Elect, sa suprugom, Alberto Bonini, Past President, sa suprugom, Aldo Simoncini sa suprugom, Marcello Bollini sa suprugom; Fernando Bindi te Nikša Šimetović. Susret je organizao dopredsjednik LC Split Nikša Prezzi.

Ovom prigodom održano je drugo predavanje u suradnji naša dva kluba. U listopadu 2016. godine LC Split je u San Marinu organizirao predavanje akademika Nenada Cambija "Progon kršćana u vrijeme cara Dioklecijana, slučaj San Marino". Sad su naši prijatelji uzvratili predavanjem prof. Fernanda Bindija: "Republika San Marino: Povijesna slika jedne od najstarijih država u Europi“.

Prof. Fernando Bindi je u svom predavanju opisao povi​jesna, politička i gospodarska događanja od početka postojanja San Marina. Država je nastala još u ranom srednjem vijeku​​,​  a usmena tradicija je smješta u 301. godinu poslije Krista, ​u ​ godin​i smrti Svetog Marina utemeljitelja. ​Prezentirane su činjenice koje su omogućile ovoj maloj državi da se održi kroz stoljeća čestih sukoba između glavnih sila regija srednje Italije, među kojima i moćne Vatikanske države, te okolnosti koje su omogućile zadržavanje svoje samostalnosti i nakon ujedinjenja Kraljevine Italije 1861. godine. Danas je Republika San Marino član Ujedinjenih Naroda i Vijeća Europe te sudjeluje u međunarodnim organizacijama (posebno europskim) s vlastitim diplomatskim i konzularnim predstavništima u mnogim državama. Unutarnju politiku opisuje postojanje velikog broja stranaka; na prošlim izborima koji su održani u prosincu 2016. godine sudjelovalo je 12 političkih stranaka, od kojih su neke bile ujedinjene u koalicije. Pobijedila je koalicija «Adesso S.M.» koja je od prethodne vlasti naslijedila veliki broj problema. Do 1960. godine, San Marino je obilježavala jaka emigracija (naročito u Sjedinjene Američke Države), gospodarstvo skromnih prihoda, dok nakon toga počinje period prosperiteta s turizmom, malom industrijom, obrtom i trgovinom. Državni prihodi proizlaze iz neposrednog poreza na uvezene proizvode i posrednog s poreznom osnovicom ne višom od 25%. Za državni prihod značajnu ulogu ima izdavanje poštanskih maraka za kolekcionare, kao i moneta izrađenih u plemenitim kovinama. Vrlo napredan sustav socijalne zaštite omogućio je  visoku razinu blagostanja, standard koji je danas teško održiv. Obvezno školovanje (do 16 godine) je potpuno besplatno što omogućuje visoku razinu obrazovanja. Srednja škola gimnazijskog smjera koja postoji već više od 100 godina ima klasično, jezično, prirodno i ekonomsko usmjerenje. Zadnjih godina je aktivirano Sveučilište s nekoliko fakulteta i post diplomskih mastera.
Uz stručno vodstvo našoj dragoj braći iz San Marina pokazali smo ljepote Splita i Trogira. U Vijećnici grada Trogira primio ih je zamjenik gradonačelnika Radovan Slade-Šilović poželjevši im dobrodošlicu. Tijekom ovog dvodnevnog druženja u ugodnoj atmosferi razgovaralo se o zajedničkim budućim projektima.

20170427 192659 resized web IMG 20170427 184942 2 web

screenshot.270